Tervislik koolitoit

esmaspäev, oktoober 23, 2006

Kolmapäev

Kolmapäevaks on meie koolieeineks
"TALULAPSE UNISTUS"









Kogus, g

Maksumus, EEK

Viinerid, kartulipuder, tomati-kurgi-paprika-kaalikasalat

75/150/50

3.50/1.97/1.00

Täisteraleib

40

0.36

Õun, pirn

200

1.60

Jogurt

200

2.00

KOKKU

10,43


KARTULIPUDER


Kogus, g

Maksumus, EEK

Kartul, koorega

230

1.67

Piim R 2,5%

22

0.15

Või

2

0.15

Sool



Valmis roa kogus

150

1.97


Valmistusained

250g kartuleid
40g piima
0,5 sl võid

Valmistusviis
Keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna, suru läbi pudrupressi või tambi pudrunuiaga katki, lisa soola ja segades, osade kaupa kuum piim. Vajadusel võid piima ka rohkem lisada. Lisa ka 0,5sl võid, sega.
2. Kui segu tundub küllalt pehmena, hakka kloppides vahustama kuni segu muutub ühtlaseks ( Võid kasutada ka mikserit kuid mitte liiga kiiretel pööretel.).
3. Serveeri õhuliseks klopitud kartulipudru kohe kuumalt.
4. Lisandiks võid pakkuda erinevaid lihatooteid ja kastmeid ning peedisalatit.Hüva nõu:Pudrule lisatav piim peab kindlasti olema kuum. Soovi korral võid kartuliputru maitsestada riivitud muskaatpähkli ja/või majoraaniga ning võis hautatud hakitud sibulaga. Järelejäänud kartulipudrust saad valmistada kartulikroketeid või kartulikotlette, lisades muna ja riivsaia või jahu. Samuti võid järelejäänud kartulipudru koos väheste singi- või pekikuubikutega pannil üle praadida. Portsjone4

Tomati-kurgi-paprika-kaalika salat


Kogus, g

Maksumus, EEK

Tomat

10

0.30

Kurk

10

0.18

Paprika

10

0.36

Kaalikas

10

0.16

Sool, suhkur



Valmis roa kogus

50

1.00

Lühike valmistamisõpetus: Kaalikas puhastada ja tükeldada; tomat, kurk ja paprika tükeldada. Tükeldatud juurviljad segad ja maitsestada.

Ligikaudne toiteväärtus ja maksumus

Energia, kcal

716,96

Valgud, %E

25,62

Rasvad, %E

29,87

Süsivesikud, %E

84,13

Kiudained, g

9,3

Vitamiin C, mg

70,89

Kaltsium, mg

371,31

Maksumus, EEK

10,43